Een gezonde leefstijl is topsport!

Een gezonde leefstijl is topsport!

Hoe is het toch mogelijk dat een topsporter stééds weer boven zichzelf uitstijgt? Natuurlijk, het is talent. Maar ook: heel veel en goed trainen én gezond leven. Ook dat laatste is van cruciaal belang, maar is het beoefenen van een gezonde leefstijl niet ook gewoon een beetje topsport?

Mijn naam is Mieke Cabout olympisch gouden medaillewinnaar en nu oud-topsporter. Ik ben sinds januari 2020 werkzaam als coördinator Healthy University Leiden aan de Universiteit Leiden en het LUMC. Het doel van Healthy University Leiden is om gedrag te stimuleren dat bijdraagt aan het versterken van de mentale en fysieke gezondheid van onze medewerkers. Het is een prachtige uitdaging om voor medewerkers een gezonde en prettige werkomgeving te creëren waar ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. We proberen te ondersteunen in het aanmeten van en motiveren tot een gezonde persoonlijke leefstijl. Een weg vol struikelblokken, want waarom is het volhouden van een gezonde leefstijl toch zo moeilijk? En waarom lijkt het bij topsporters toch zo makkelijk?

De belangrijkste reden is wellicht dat topsporters houden van hun sport. Hun passie is op een natuurlijke wijze ontstaan; ze zijn er als kind in gegroeid. Mede daardoor hebben ze een sterke drijfveer om bezig te zijn met hun sport, om dagelijks te trainen, om steeds beter te worden, om de competitie aan te gaan en naar wedstrijden toe te werken, en om de beste te worden of te blijven. Ook ik raakte toen ik jong was gepassioneerd door sport en meer specifiek in het waterpolo. Niet alleen omdat ik van de sport en het spelletje houd, maar ook omdat ik gefascineerd raakte hoe een gezonde leefstijl een waardevolle bijdrage kan leveren om het uiterste uit ons lijf en uit onze geest te halen. Ik ben van mening dat mijn talent, maar ook zeker mijn interesse en affiniteit met een gezonde leefstijl ervoor hebben gezorgd dat ik kan terugkijken op een succesvolle sportcarrière.

Ook nu na de sport wil ik nog steeds het uiterste uit mijzelf halen door een gezonde leefstijl en ik wil anderen met mijn kennis, ervaringen en tips enthousiasmeren, motiveren en inspireren om hetzelfde toe doen. Maar net als in de topsport moet je het zelf willen, en moet je er zelf van overtuigd zijn dat je het ook kan. Een gezonde leefstijl gaat niet vanzelf. Het vereist onder meer hard werken, prioriteiten stellen, discipline en mentale weerbaarheid. En… laten dat nu net de kerncompetenties van topsporters zijn! Maar iedereen heeft een beetje topsporter in zich en daarom is een gezonde leefstijl voor iedereen haalbaar. Stel een haalbaar doel, begin vandaag nog en misschien heb je iets aan mijn belangrijkste tips:

  • Eet puur, gevarieerd en onbewerkt! Gezond eten met voldoende eiwit, koolhydraten, vitamines en mineralen helpt om je goed te kunnen concentreren, optimaal te herstellen, sterker te worden en een goede lichaamssamenstelling te behouden. Voeding is belangrijk voor elke topsporter die beter wil presteren, maar ook als je gezonder wilt leven of als je gezondheidsklachten wilt verminderen door beter en gezonder te eten.
  • Gezond eten is geen vast begrip. Het verschilt per persoon en per situatie wat gezond eten nou eigenlijk precies is. Voor de één zal het gaan om een paar puntjes op de i terwijl voor de ander meer veranderingen in het eetpatroon wenselijk zijn. Alles in één keer veranderen lijkt goed, maar is moeilijk vol te houden. Iedere verbetering die je in je voedingspatroon maakt is een stap dichterbij je doelstelling.

  • Waarom topsporters zoveel bewegen, lijkt me duidelijk en maakt onderdeel uit van hun einddoel. Maar voldoende bewegen kan ook een ongelooflijke positieve bijdrage leveren aan een goede gezondheid, een gezond gewicht en het voorkomen van chronische aandoeningen. Welk type beweging past nu bij jouw doel? De ene bewegingsvorm helpt je bijvoorbeeld om af te vallen, een andere vorm van bewegen verbetert je conditie en weer een andere vormt van bewegen helpt je om sterker te worden.
  • Gezond leven gaat niet alleen over je persoonlijke gewoonten, bijvoorbeeld voeding en beweging. Het gaat ook om je relaties met andere mensen, je sociale netwerk. Net als “gewoon” werk, levert het beoefenen van topsport sociale contacten op met collega’s en andere betrokkenen. Zorg als niet-topsporter ook dat je omgeving meewerkt en een gezonde leefstijl faciliteert. Zoek gelijkgestemden.

  • De fysieke (adrenaline) en mentale “kick” (spanning, winnen) die topsporters ervaren is enorm. Je behoort bij de besten en je gaat de strijd aan met anderen. Als dat uiteindelijk mooie resultaten oplevert dan geeft dat een geweldige voldoening. Stel voor jezelf ook haalbare gezonde subdoelen en einddoelen in je leefstijl en bereik ook dat ultieme gevoel van voldoening.
  • Natuurlijk is er nog veel meer essentieel voor een gezonde leefstijl. Denk aan een balans tussen werk en ontspanning, een goede nachtrust en een goede lichaamsverzorging.

Topsport is niet per definitie gezond, hoewel topsporters proberen hun gezondheid zo goed mogelijk te bewaken om optimaal te kunnen presteren. Van dat laatste kunnen wij allemaal iets leren. Maar bedenk wel: De één eet heel gezond, maar kan op bewegingsgebied nog winst behalen. De ander beweegt veel, maar kan op sociaal gebied nog winst behalen. Een gezonde leefstijl is altijd maatwerk, maar… net als in topsport geeft de kleinste stap vaak het grootste effect.