Letter to you... by Trudie de Vrij (Manager HRM LUMC)

Letter to you... by Trudie de Vrij (Manager HRM LUMC)

In november 2019 geïnterviewd door het Leids Dagblad over duurzame inzetbaarheid. Een echte HR-term. De titel van het artikel vond ik mooier: ‘Koester je zorgpersoneel’. Veel beter. Nu we in de tweede coronagolf zitten, moet ik hier veel aan terugdenken. Hadden we niet eerder, hadden we niet meer…?

Of ik even een blog wilde schrijven voor de Healthy University Week 2020. Nooit eerder gedaan, maar natuurlijk zei ik ja. Want Healthy University draag ik een warm hart toe. Ik ben namelijk al een aantal jaren betrokken bij initiatieven die hierop aansluiten. Daarom werd ik in november 2019 geïnterviewd door het Leids Dagblad over duurzame inzetbaarheid. Een echte HR-term. De titel van het artikel vond ik mooier: ‘Koester je zorgpersoneel’. Veel beter. Nu we in de tweede coronagolf zitten, moet ik hier veel aan terugdenken. Hadden we niet eerder, hadden we niet meer…?

In deze Healthy University Week 2020 zijn we gedwongen geweest om het hele programma digitaal te maken. Dit maakt het gelukkig niet minder aantrekkelijk en inspirerend. Een groot voordeel is dat we veel meer mensen tegelijk kunnen bereiken, zowel medewerkers als studenten. We vinden het belangrijk dat onze studenten de voordelen van een gezonde leefstijl inzien. Zij zijn de dokters van morgen, die veel meer met preventie en gezonde leefstijl bezig zullen zijn.

Als HR-adviseur houd ik me bezig met medewerkers en hun scholing, ontwikkeling en loopbaan. Als je tot je 67e ‘moet’ werken dan vraagt dat nogal wat van je. Elke leeftijdsfase kent zijn eigen uitdagingen:

  1. Millennials die net beginnen met werken en alles tegelijk willen, moeten uitkijken dat ze in al hun enthousiasme niet te veel hooi op hun vork nemen.
  2. Vervolgens een fase dat er mogelijk kinderen komen of mantelzorg voor ouders nodig is; dan moet je helemaal twintig ballen tegelijk in de lucht houden.
  3. Bij oudere medewerkers gaan soms fysieke belemmeringen een rol spelen. Je herstelt bijvoorbeeld minder snel van een nachtdienst.

Na de eerste coronagolf hebben we een kort onderzoek gedaan bij onze medewerkers naar hun ervaringen en behoeften. De respons was hoog, 42%, waardoor de uitkomsten representatief zijn. Natuurlijk was op een aantal afdelingen de werkdruk hoog, soms te hoog. Veel medewerkers in de zorg werden ingezet op andere dan hun eigen afdeling. Door hun flexibiliteit, gezamenlijke focus en collegialiteit is dit goed gelukt. Iedereen was trots op de bijdrage die ze met elkaar hadden geleverd. De collega’s die verplicht thuis moesten werken, kenden weer hun eigen uitdagingen. Probeer maar eens je thuis op je werk te concentreren als je partner ook thuis werkt. Of als er kinderen rondlopen die ook nog les moeten krijgen. Of juist als alleenstaande die uitdaging aan te gaan. Op de themapagina Healthy University hebben we in die tijd veel tips juist ook voor hen geplaatst.

Als je fit bent, kun je veel aan en ben je veerkrachtig genoeg om met nieuwe uitdagingen om te gaan. Als je daarnaast doet waar je plezier in hebt en zingeving uit haalt, doet waar je goed in bent, waarin je jezelf blijft ontwikkelen en kansen krijgt én pakt om nieuwe dingen te doen, dan lukt dat ook. Een gezonde leefstijl, fysiek en mentaal, is hiervoor het fundament.

De titel van deze blog is ‘Letter to you’. Het is de titel van het nieuwe album van Bruce Springsteen (71). Bruce is voor mij een voorbeeld van iemand die gelooft in wat hij doet, waar hij plezier in heeft en die zichzelf blijft uitdagen. Samen met de E street band laat hij zien wat vakmanschap, vertrouwen in elkaar en goede samenwerking kunnen opleveren. En hij was fit genoeg om op zijn 68e nog stadionconcerten van 3 uur lang te geven. En de energie spat er dan vanaf. Luisteren naar hem en dansen op zijn muziek is voor mij een goede manier om te ontspannen en weer op te laden voor een drukke werkweek.

Ik heb even getwijfeld, moeten we midden in de tweede coronagolf wel een Healthy University Week organiseren? Daar heeft toch niemand tijd voor of zin in? Maar juist nú moeten we aandacht blijven geven aan alles wat ons weerbaar en veerkrachtig maakt. Hadden we eerder…., hadden we meer…? Misschien, maar in ieder geval moeten we het nú zeker doen. En niet alleen deze ene week, maar het hele jaar door. Laat je inspireren door de vele workshops, talks en clinics en kies wat voor jou het beste werkt.

Ik ben Trudie de Vrij, HR-adviseur, en ik zit samen met Hanno Pijl namens het LUMC in de taskforce Healthy University.